A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Anasayfa / İnternetten Para Kazan / E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler
E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler

E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler

E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler

Her geçen yıl web kullanımının artmasıyla beraber mağazaya gidip alışveriş yapmaktansa, evde oturup kendi bilgisayarından yada akıllı telefonundan alışveriş meydana getiren insanların sayısı da devamlı artıyor. 2015 senesinde %31 büyüyen e-ticaret sektörünün bu yıl da %30 büyüyerek senelik 31 milyar liralık bir hacme yetişmesi umut ediliyor. Kısaca şu an kendi e-ticaret sitenizi oluşturmak için en iyi vakit.

E-ticaret sitesi oluşturmak kulağa oldukça büyük bir atılımmış benzer biçimde gelebilir fakat sandığınız kadar kolay olsa gerek. Bu yazıda kendi e-ticaret sitenizi kurabilmeniz için ihtiyaç duyulan bazı adımlara ve ihtiyacınız olan araçlara ışık tutacağım.

İhtiyacınız olan tek şey kendinizi buna adamanız, birazcık sabır ve öğrenme isteği.

Adım 1 – Bir Sektör ve Ürün Bulun

Bazılarına nazaran bu adım en zorudur ve insanoğlunun başını ağrıtır. E-ticaret sitenizin başarı göstermiş olup olmamasında doğru bir ürün seçmenin büyük tesiri vardır. Peki piyasada milyonlarca değişik ürün varken hangisini seçeceğinize iyi mi karar vereceksiniz?

Sektör ve ürün seçimi yaparken düşünmeniz ihtiyaç duyulan birkaç şey var.

Fiyat: Ürünün fiyatı nedir? Eğer oldukça düşük bir fiyatsa size güzel bir kazanç sağlayabilmesi zor olur. Eğer fiyat fazla yüksekse (1000 TL ve üstü) müşterilerin ürünü satın almadan ilkin biriyle telefon görüşmesi yada canlı söyleşi yapmak istemesi muhtemeldir. Bu extra hizmet için fazladan vakit ve harcama yapmanız gerekir fakat harcamasının 10 katını da çıkarırsınız. Birçok insana nazaran 100- 200 liraya kadar bir fiyat makul olarak kabul ediliyor. Zira bir çok şahıs bu fiyat aralığında bir online alışveriş yaparken tereddüt etmiyor.

Kar oranı: Satış başına size düşen hisse ne kadar? İnternet üstünden satılan ürünlerin çoğunun kar marjı ortalama yüzde 30-35 iken sektöre nazaran büyük farklılıklar gösterebiliyor. Mesela telefon takıları çoğu zaman yüzde 200 ve daha çok kar sağlarken, elektronik ürünlerin kar marjı oldukça daha azdır. Bir ürüne karar vermeden ilkin kar marjlarıyla ilgili informasyon sahibi olun. Bunun için çoğu zaman üreticiyle direkt ilişki oluşturmak yada bir dağıtıcıyla anlaşmak gerekir (buna 2. adımda değineceğiz).

Mahalli olarak ulaşılabilirlik: Bu ürünü mahalli olarak satın almak mümkün mü? Fazlaca genel konuşursak eğer bir ürün mahalli marketlerde satılmıyorsa onun online satışını yapmak daha kolay olur. Niçin mi? Sebebi oldukça kolay. Zira insanoğlu, bir şeyi yakınlarda bir yerden satın alamazlarsa o ürünü satın almak için interneti tercih etmek zorunda bırakılırlar. 3D printerlar satmak için bir web sitesi kurmamın sebeplerinden biri de hemen hemen dükkanlarda 3D printer satılmaya başlamamasıdır.

Nakliye boyutu: Ürünün boyutu ve ağırlığı ne kadar? Büyük ve ağır ürünlerin nakliye harcaması da yüksek olur ve bu durum satışları negatif etkisinde bırakır.

Müşterilerin bir çok yalnızca parasız teslimat istemez, aslına bakarsan bu hizmeti sağlıyor olmanızı beklerler. Bu yüzden kargo tutarı yüksek tutan bir ürün satmak kolay olmayabilir. Online perakende satışçıların bir çok bunun altından şu şekilde kalkıyor; kargo ücretini fiyatın üzerine ekliyor ve tutarı yükseltiyorlar, böylece ”parasız kargo” sunabiliyorlar. Gene de küçük boyutlu olan ve teslimat harcamaları yüksek olmayan ürünler satmanız daha makul olabilir.

Tutku: Bu sektör ne kadar ilginizi çekiyor? Bu son madde genel anlamda gözden kaçar fakat başarının temel göstergelerinden birisidir. Bir e-ticaret sitesi kurup büyütürken tipik engeller ve hayal kırıklıkları ile karşı karşıya gelirsiniz. Sektöre duyulan tutku bu şekilde zamanlarda size büyük motivasyon sağlayabilir ve zorlukların üstesinden gelmenizde destek verir. Hobileriniz neler? Ne yaparken eğleniyorsunuz? Bahçe işleri yapmaktan mı hoşlanıyorsunuz? Mükemmel! Öyleyse bahçecilikle ilgili alet edevat, tohum vs. satılan bir e-ticaret sitesi kurun.

E-ticaret Sitesi Kurmak için Gerekenler
E-ticaret Iyi mi Yapılır?

Adım 2 – Fazlaca iyi ürünler tedarik edebileciğiniz üreticiler bulun

Satmak istediğiniz ürünlere karar verdiğinize nazaran sıra, üreticiler bulmaya geldi. Bu mevzuda dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan en mühim şey satacağınız ürünleri direkt olarak üreticiden temin etmenizdir. Sadece bu şekilde müşterilerinize uygun ve rekabetçi bir fiyat sunabilirsiniz. Türk ürünlerini yurtdışına satabileceğiniz benzer biçimde yurtdışından ürün getirip Türkiye’de de pazarlayabilirsiniz.

Adım 3 – Websitesi kurun

Satacağınız ürünler belli oldu, çalışabileceğiniz birkaç üretici de buldunuz, peki ya şimdi sırada ne var? Websitesi kurup işletmek.

E-ticaret platformu sitenizin ürünler, kategoriler, satın alma ve ihtiyaç duyulan öteki tüm işlevlerini yönetir. Düzinelerce e-ticaret platformu var ve genel olarak hepsi benzer özellikler ve işlevlere haiz. Bir platform seçmek bir çok girişimci için büyük bir meşgale olabilir. Benim tavsiyem ”Hazır ol, nişan al, ve vur” zihniyetiyle yola çıkmanız ve saatlerinizi araştırma yapmış olup çeşitli platformları kontrol ederek heba etmek yerine, herhangi birine karar verip işe koyulmanızdır.

Seneler içinde birçok değişik e-ticaret platformuyla çalıştım ve bunlardan bazılar n hem oldukça iyi hem de kullanımı aşırı kolay siteler.

Eğer bir an evvel ve olabildiğince kolay bir halde işe adım atmak istiyosanız anahtar teslim bir e-ticaret platformu seçin. Aylık 100- 200 TL içinde ödemelerle bu biçim bir e-ticaret sitesine haiz olabilirsiniz. Sadece bu biçim sitelerde belli bir şablonun dışına çıkmanız kolay değildir. Site üstünde değişim yapmak isterseniz bu oldukça kısıtlı olabilir. Sitenizin üstünde daha çok kontrole haiz olmak istiyorsanız WordPress benzer biçimde açık kaynak kodlu yazılımları tercih etmelisiniz. Bu biçim bir site sahibi olmak istiyorsanız detaylı informasyon almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Domain Adı ve Hosting: Eğer anahtar teslim bir e-ticaret platformu kullanıyorsanız bu adımı geçebilirsiniz. WordPress yada başka bir açık kaynaklı platform kullanmayı düşünenler için devam edelim.

Her web sitesinin, markası için bir domain ismine ve hosting hizmetine( sitenin barındığı yer ) ihtiyacı vardır. Bunun yanında, e-ticaret sitelerinin ek olarak SSL Sertifikası (güvenli soket katmanı) denilen, kredi kartı detayları vb. hususi detayları şifreleyen bir sertifikaya da ihtiyacı vardır. Domain adı, hosting hesabı ve SSL Sertifikası alma işlemlerini en kolay şekilde tamamlamanız için birçok yerli ve yabancı hosting firmaları bulunmaktadır. Bunlar ulaşmak için Google’da “hosting firmaları” anahtar kelimesiyle arama yapmanız kafi olacaktır.

Logolar ve Web Tasarımı: ThemeForest benzer biçimde online marketler binlerce değişik tasarım şablonu (öteki adıyla tema) sunuyor. Bu tasarımların bir çok oldukça güzel ve mobil telefonlara uygun. Tutarları da oldukça cazip, bir tek 50-100 dolar arasından değişim göstermekte. Bunların en iyi yanı, kendi sitenize nazaran uyarlayabileceğiniz yapıda özelleştirme seçeneği sunmalarıdır.

Logo, tüm pazarlama ve markalaşma süreçleri için mühim bir unsur. Bunun için gene, pek de ucuza kaçmadan ustalaşmış bir grafik tasarımcıyla çalışabilirsiniz. Yada bunun yerine bu işi web üstünde yarışma düzenleyerek halledebilirsiniz Tasarlatasarlat.com oldukça sayıda tasarımcının logo tasarımlarını yüklediği kitle kaynaklı bir tasarım platformu, en oldukça beğendiğiniz tasarıma para ödüyorsunuz. Bilhassa istediğiniz tasarıma dair detaylı yönlendirmeler verdiğinizde oldukça iyi kalitede netice alabilirsiniz. Bu benzer biçimde sitelerde yaptırmak istediğiniz logoyu ve verebileceğiniz tutarı(ödülü) belirterek bir yarışma açabiliyorsunuz. Bu sayede yarışmaya katılan onlarca logo arasından beğendiğinizi seçebiliyorsunuz .

E-ticaret sektöründe satışları çoğaltmak için ipuçları

Sitenizin tasarımına büyük ehemmiyet verin. Websiteniz, sitenize gelen her potansiyel müşterinin satın alma davranışını direkt etkilemektedir.

Sitenizi mobil uyumlu hale getirin. Alan kişi trafiğinizin ortalama %60’ı mobil üstünden gelecektir. Bu oranın gelecek yıllarda daha da artması beklenmektedir.

Sitenizi devamlı olarak güncel tutmaya çalışın. Yeni çıkan ürünler ilave edin ya da websitenize uygun içerikler yayınlayın.

Sattığınız ürünlerin fotoğraflarının yüksek kaliteli olmasına itina gösterin. Müşterilerin ne aldıklarını oldukça net ve değişik açılardan görebilmelerini sağlayın.

Feysbuk, twitter, instagram benzer biçimde toplumsal medya platformlarını etken olarak kullanın. Buralarda yarışmalar ve kampayalar düzenleyerek daha oldukça kişiye ulaşın.

Müşterilerin satın almış olduğu ürünlere yorum yapabilmesine ve puan verebilmesine olanak tanıyın. İnsanların bir ürünü satın almalarını etkileyen faktörlerin başlangıcında, ürünü daha ilkin satın alan ve kullanan kişilerin yorumları ve değerlendirmeleri bulunur.

İnsanların size kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayın. Websitenizde alan kişi hizmetleri sayfası kesinlikle bulunsun.

Müşterilerinize ufak süprizler yapın. Ürünleri gönderirken yanında küçük bir şekerleme de göndermeniz müşterileriniz üstünde büyük bir tesir bırakabilir.

Bir ürün satın alan müşteriye o ürünle ilgili tamamlayıcı ürün tavsiyelerinde bulunun.

Peki ya şimdi sırada ne var? Artık harekete geçme ve öğrendiğiniz şeyleri uygulama vakti.

Bu yeni bilgilerle ve başarma isteğiyle donanmış olarak, kendi e-ticaret sitenizi oluşturmak için ihtiyaç duyulan her şeye sahipsiniz. Ihmal etmeyin, internetteki rekabet her yıl daha da büyüyor. Şu an, işe koyulmak ve e-ticaret hayatına adım atmak için en iyi vakit.

Hakkında Admin

Avatar of Admin
Sizlerde sitemizden iş fikirleri, hibe & destek fonları, banka kredileri, bayilik fırsatları, evden para kazanma ve internetten para kazanma imkanları hakkında bilgi edinebilir. Bizimle fikirlerinizi paylaşıp; fikrinizin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz. www.yenibiriskurmak.com

Kontrol Edin

Atölye Kurulumu

Atölye Kurulumu

Eğitim sisteminin motor becerilerini ve teknik bilgiyi esas alan yapısının gelişmesiyle kurumlarda atölye sınıfları artmaktadır. …

Bir cevap yazın