Çoçuklar için Zeka Geliştirici Oyuncaklar Üretmek ve Satmak
Zeka oyunları, çocukların eğlenirken zekasını geliştirmesi, yeni fikirlere yatkın olması ve zihnini açık tutması için oluşturulmuş oyunlardır. Çocuklar bu oyunlar sayesinde yeni zihinsel yetenekler kazandığı gibi, var olan zihinsel ve bilişsel yeteneklerini de geliştirirler. Zeka oyunları çocuklara çabuk karar verme, farklı fikirler üretme, sonraki aşamaları öngörme ve olasılık hesaplama gibi mantığını etkili bir şekilde kullanma yeteneği kazandırır.
Bebeklerde zeka gelişimini destekleyen oyunlar nelerdir?
Yaratıcılığı güçlendiren ve etkileşime izin veren oyunlar bebeğin zeka gelişimini destekler. Kitaplar, çıngıraklar, yap bozlar, üst üste konan oyuncaklar, gruplandırmaya izin veren renkli, şekilli oyuncaklar kullanmak gerekir.
Çok ses çıkaran elektronik oyuncaklar yerine, el yeteneğine izin veren ve sesi olmayan oyuncakları seçebilirsiniz. Evdeki kutular ve mutfak gereçleri de 4 – 5. aydan sonra oyuncak olarak kullanılabilir. Önemli olan bebeğinizin oyuncakla nasıl oynadığı değil, oyuncakla nasıl bir etkileşime girdiğidir. Çok karışık bir oyuncak almaktansa, küçük ve basit bir oyuncakla bebeğinizle birlikte ilginç ve yaratıcı oyunlar oynayabilirsiniz. Bu bebeğinizin gelişimine destek olacaktır.
Hangi oyuncaklar bebeğin zeka gelişimini artırır?
Bebeğinizle birlikte oyun oynamak için ilk bir yıl günde en az iki saat gibi bir süre ayırmalısınız. Anne babanın oyuncaklarla birebir kontak kurarak, çocukla birebir ilgilenerek oyun oynaması çok önemlidir.
Televizyon gibi tek yönlü uyarımlar bebeğinizin hayatında olmamalıdır.
Televizyon bebeğinizin hem zekasını hem de dikkatini negatif etkileyecektir.
Bebeğinize oyuncak satın alırken yaşına göre seçim yapmalı gerekirse uzman desteği almalısınız.

İlk başlarda oyuncaktan çok dokunsal aktiviteler, anne baba ile tensel kontak, bebeğiniz için daha önemlidir.
Oyuncaklara başlamanız gereken dönem, 2 – 3. ay arasıdır. Bebeğiniz büyüdükçe el kullanımı, el-göz koordinasyonuna yönelik oyuncaklar, daha sonra motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar, sonra hem el gelişimini hem motor gelişimini destekleyecek oyuncaklar kullanılabilirsiniz.
Bebeğinize 4 ya da 5. aydan itibaren evdeki küçük mutfak gereçlerini, tencereleri, kepçeleri oyuncak olarak verebilirsiniz.
5 ya da 6. aydan itibaren üst üste dizilen oyuncaklar, yapboz’lar kullanılabilir. Bebeğin beyninde birtakım resimleri tamamlamasını, sınıflandırma yapmasını sağlayacak oyuncaklar verilebilir.
Bebeğinizin odasının çok fazla oyuncakla dolu olmasına gerek yoktur. Bazı oyuncakları bir süreliğine kaldırıp‚ sonra tekrar cıkarırsanız unutulmuş oyuncaklarla yeniden ilgilenebilir.
Bebeğinize 4. aydan itibaren kitap okumaya başlayabilir, kitaplarla bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Bebeğinize 6. ayından sonra bir albüm hazırlayabilir, yakınlarınızın resimlerini teker teker göstererek tekrarlar yapabilirsiniz. Bu bebeğinizin beyin gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır.