Küçükbaş Hayvancılık Teşvikleri
Koyun ve keçi almak isteyenlere geri ödemesiz kredi desteği; Küçükbaş Hayvancılık ile uğraşanlar için bağışlama, 0 faizli kredi veren birçok kurum ve müessese mevcuttur. Bu kuruluşlar şunlardır; KOSGEB, Ziraat ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Öteki Kalkınma Ajansları, Besin Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet bankaları olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası ile Güvence Bankası, Deniz Bank, TEB şeklinde hususi bankalardır. Türkiye genelinde 2017 senesinde verilen kredileri beraber inceleyelim.
KOSGEB Küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi veriyor mu?
Ilk olarak KOSGEB tarafınca canlı hayvan alımı için bağışlama kredi ve 0 faizli Devlet destekli kredi verilmediğini belirtelim. Kosgeb tarafınca yalnız hayvancılık ile ilgilenenler için, süt sağma makinesi, barınak yapımı, lüzumlu alet ve malzemelerin temini için kredi verilmektedir. Kosgeb tarafınca 50 bin lira bağışlama, 100 bin lira faizsiz kredi verilmektedir. Sadece gene belirtmek isteriz ki, KOSGEB tarafınca verilen krediler küçükbaş hayvan alımı için kullanılamamaktadır.
Kalkınma Ajansları tarafınca verilen küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi
TKDK, KOSGEB ve öteki desteklemeler haricinde, kalkınma ajansları tarafınca verilen küçükbaş hayvancılık bağışlama kredilerinden de faydalanabilirsiniz. Bunun için Türkiye genelinde bulunan 26 tane kalkınma ajansına küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.
Türkiye Genelinde ki, Tüm Kalkınma Ajansları ve Destekleme verilen iller
Aşağıda Türkiye’ de bulunan tüm kalkınma ajansları ve bu ajansların bağışlama destekleme kredisi verdiği iller yazılıdır. Avrupa Birliği Bakanlığı üstünden bu ajansların kontakt bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde,Nevşehir
- Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) Ankara
- Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın, Karabük,Zonguldak
- BEBKA Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı Bilecik, Bursa,Eskişehir
- ÇKA Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin
- Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Hatay,Kahramanmaraş, Osmaniye
- (DAKA) Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bitlis, Hakkâri, Muş, Van
- DOKA Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize,Trabzon
- Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova
- (DİKA) Dicle Kalkınma Ajansı Batman,Mardin, Şırnak, Siirt
- (FKA) Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl, Elazığ,Malatya, Tunceli
- (GEKA) Cenup Ege Kalkınma Ajansı Aydın, Denizli, Muğla
- (GMKA) Cenup Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir, Çanakkale
- (İKA) İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman, Gaziantep, Kilis
- (İSTKA) İstanbul Kalkınma Ajansı İstanbul
- (İZKA) İzmir Kalkınma Ajansı İzmir
- (KARACADAĞ) Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır, Şanlıurfa
- (KUZKA) Şimal Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop
- (KUDAKA) Şimal Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Bayburt, Erzincan, Erzurum
- (ZAFER) Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar,Kütahya, Manisa, Uşak
- (MEVKA)Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman, Konya
- (ORAN) Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Kayseri, Sivas, Yozgat
- (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Amasya, Çorum,Samsun, Tokat
- (SERKA) Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars
- (TRAKYAKA) Trakya Kalkınma Ajansı Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
Ziraat ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Küçükbaş Hayvancılık Bağışlama ve Desteklerinden Faydalanın
Kırsal kesimde yaşayan ve kırsal kesimde hayvancılık yapmak isteyen tüm üreticilere işletmelerini desteklemeyi amaç edinmiş olan TKDK 2016 senesinde da Küçükbaş Hayvancılık alanında etkinlik gösterecek olan işletmelere et üretimi ve süt üretimi için %50 ile %70 oranlarında Bağışlama Desteği vermektedir.

Bankalar tarafınca verilen hayvan kredileri
Devlet bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafınca tüm ziraatçi ve üreticilere çeşitli devlet destekli bağışlama krediler verilmektedir. Küçükbaş hayvancılık alanında da, bu krediler daha oldukca Ziraat Bankası tarafınca verilmektedir.
Ziraat Bankası 100 baş ve üstünde küçükbaş hayvan ile besi işletmesi oluşturmak yada işletme kapasitesini 100 baş ve üstüne çıkarmak isteyen üreticilerine Küçükbaş Besicilik Kredisi, koyun yetiştiriciliğinde minimum 50 baş; Saanen, Kilis, Damascus, Ankara ve Kıl keçisi yetiştiriciliğinde minimum 25 baş kapasite ile üretim icra eden yada minimum bu kapasiteler ile yeni işletme oluşturmak ya da mevcut hayvan sayılarını bu kapasitelere çıkarmak isteyen üreticilerine Küçükbaş Süt Hayvancılığı Kredileri vermektedir. Müracaat için tüm Ziraat Bankası şubelerini ziyaret edebilirsiniz. Faiz oranları, hesaplamalar, ödeme ayrıntıları hakkında yalnız şubelerden informasyon alabilirsiniz.
TKDK‘nın Avrupa Birliği ile ortak yürüttüğü IPARD II Fonu Birinci Müracaat ilanı 18 Aralık 2015 dönemine başlatmış ve 2016 yılı içinde de devam ettirecektir. Bilhassa Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık ile ilgili olan 101-1 : Süt Üreten Tarımsal İşletmeler ve 101-2 : Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler destekleri başvuruları 2017 senesinde da devam edecektir. Bu tarihe kadar TKDK Küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi başvurusu yapabilirsiniz.
2017 senesinde koyun, inek, tavuk yetiştiriciliği için finansmana gerekseme duyuyorsanız, sermayesiz hayvancılığa başlayıp, gelişen Türkiye’ye katkıda bulunmak istiyorsanız, Devlet destekli hayvan kredisi tam size nazaran.
Besin Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi
Besin Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığının Et ve Süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçilere birçok bağışlama kredi ve desteklemeleri mevcuttur. Bu desteklemeler; Onaylı Süt Çiftliği Desteği, Expand Arıcılık, Expand Aşı DesteğiAşı Desteği, Besilik Adam Sığır Desteği, Expand Buzağı Desteği, Buzağı Desteği, Pişmeden Sütün Değerlendirilmesi, GAP-DAP-KOP-DOKAP Bağışlama Desteği, Expand Hayvan Başı Ödeme Desteği, Hayvan Başı Ödeme hibeleri, Hayvan Hastalığı Tazminatı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Expand İpek Böceği desteklemesi,Programlı Aşı Uygulamaları, Expand Su Ürünleri, Su Ürünleri hibesi, Sürü Yöneticisi (çoban) istihdam Desteği, Süt Primi ödemesi, Tiftik Üretim destekleme, Yem Bitkileri desteklemeleridir.
100 koyun yada keçi almak için Küçükbaş hayvancılık bağışlama kredisi veren bankalarla beraber bağışlama ve teşvik veren kurum ve kuruluşları da tercih edebilirsiniz. Eğer bağışlama ve teşvik programları için zamanınız yok ise Ziraat Bankası, Halkbank şeklinde kamu bankaları yada Güvence Bankası, TEB, Denizbank şeklinde hususi bankaları da tercih edebilirsiniz