Kadın Girişimci Destek Hibe
Kadın girişimcilerin finansman ve iş danışmanlık hizmetlerine erişimini arttırmayı amaçlayan Avrupa Birliği -destekli yeni program, 22 Ekim günü İstanbul’da düzenlenecek bir törenle uygulamaya hayata geçiyor. Etkinliğe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk Çelik, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sn. Béla Szombati ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Ülke Direktörü Sn. Michael Davey katılacak.
Kadın girişimciliği, iş yaratılması ve ekonomik büyümenin tetiklenmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Avrupa Birliği, EBRD, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR kadınların ekonomiye katılımını arttırmak amacıyla güç birliği yapıyor. 32.3 milyon Euro’luk AB hibesi ve Türkiye’nin 5.7 milyon Euro’luk katkısı ile 300 milyon Euro’ya varan EBRD hibeleri kredileri sayesinde: yoluyla aşağıdaki neticeler mümkün kılınacaktır:
Kadınlar tarafından yönetilen veya kadınların sahip olduğu şirketlere krediler vasıtasıyla finansman desteği sağlanacaktır. Bankaların kadınlara kredi vermesini teşvik etmek, dolayısıyla kadınların finansman kaynaklarına erişimini arttırmak amacıyla AB bu kredilere garantör olacaktır.
Katılımcı bankalara yönelik teknik destek verilecektir. Böylelikle, bu bankaların kadınlar tarafından yönetilen ve kadınların sahip olduğu şirketlere özel olarak tasarlanmış hizmetleri vermeleri ve bu tür hizmetleri daha iyi hale getirmeleri sağlanmış olacaktır.
İş sahibi kadınlara yönelik, strateji geliştirme, yatırım planlama, mali raporlama, kalite sistemlerinin kurulması, teşkilat yönetimi, pazarlama teknikleri ve yenilikçi teknoloji kullanımı gibi konularda danışmalık ve know-how hizmetleri verilecektir. Bu sayede kadınların, işlerini büyütmelerine imkân sağlanmış olacaktır.
Program kapsamında 2017 yılı sonuna kadar yöneticisi ve sahibi kadınların olduğu en az 12,000 işletme finanse edilecek, ve danışmanlık hizmetleri, eğitim, koçluk ve mentörlük çalışmalarıyla 4,000 kadın girişimciye ulaşılıp destek sağlanacaktır. AB’nin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve toplumsal cinsiyete dayalı ayırımcılıkla mücadele edilmesi önceliklerine paralel olarak, büyüyen işletmeler sayesinde kadınların güçlenmesi ve istihdamı üzerinde olumlu bir etki yaratılması beklenmektedir.