Etüt Merkezi Açma Maliyeti
Etüt merkezi açmak karlı bir iş fikri olarak görünse de oldukça maliyetli bir yatırımdır. Konu hakkında detayları aşağıda bulabilirsiniz. Modern çağın yaşam koşullarında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim oldukça önemli bir yere sahiptir. İnsan doğduğu andan itibaren eğitilmeye başlar. Ailede başlayan eğitim hayatı okulda devam eder. Günümüz şartlarında okullar yetersiz kalır. Aileler ve öğrenciler destek almak durumunda kalır. Bu desteği almanın farklı yöntemleri vardır. Bunlardan birisi de etüt merkezleridir.
Etüt merkezleri; öğrencilerin okuldan arta kalan vakitlerini verimli değerlendirmeleri için uygun ortamlardan biridir. Burada etüt öğretmeni eşliğinde ödevlerini yapabilir, ders çalışabilirler. Yeni arkadaşlar edinerek daha sosyal kişiler olurlar. Özellikle çalışan aileler etüt merkezlerini tercih ederler. Çünkü çocuklarını bakıcıya bırakmak yerine daha güvenli ve eğitim alabildikleri, iyi vakit geçirebildikleri bir yere bırakmak da doğru gelebilir.

Türkiye’de de birçok etüt merkezi vardır ve etüt merkezi açmanın bazı şartları bulunur. Bu şartlar sağlanmadığında açılması mümkün değildir. Etüt merkezlerinde sadece ilköğretim öğrencilerine ders verilebilir ve kayıt yapılabilir. Lise öğrencileri için ise böyle bir durum söz konusu değildir. Etüt merkezleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlıdır. Etüt merkezi açmak isteyen bir kişi İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip gerekli belgelerin listesini alabilir.
İlköğretim okullarında okutulan tüm branştaki öğretmenlerin mevcut olması gerekir. Gelir getirecek bir girişim olduğu için vergi yükümlülüğü getirir. Bu yüzden vergi kaydı yaptırmak gerekir. Levha asabilmek için ise belediyeden izin almak ve belirli bir ücret ödemek yapılması gerekenler arasındadır. Yönetmeliklere göre Etüt Merkezleri’nde bulunması gereken bölümler şunlardır:
- Müdür odası
- Müdür yardımcısı odası
- Öğretmenler odası
- Derslikler
- Kitaplık
- Yemek odası
- Tuvalet ve lavabolar
- Uygulama sınıfı
- Teneffüs için ayrılmış alan
Etüt Merkezi Açmanın Maliyeti Nedir?
- Müdür odası maliyeti ( 2500 – 10.000 tl )
- Müdür yardımcısı odası ( 1500 – 5.000 tl )
- Öğretmenler odası ( 2000 – 4500 tl ” 6 kişi ” )
- Derslikler ( 6000 – 30000 tl “20 kişilik”)
- Kitaplık ( 10000 – 35000 )
- Yemek odası ( 8000 – 25000 “60 kişi” )
- Tuvalet ve lavabolar
- Uygulama sınıfı ( 3000 – 15000 tl )
- Teneffüs için ayrılmış alan –
- Diğer
Toplam maliyet 4 sınıf – 80 kişi için = 45.000 – 110.000 TL + KDV
Etüt merkezlerinde bir derslik için en fazla 30 kişilik kontenjana izin verilir. Her 30 öğrenci için bir tuvalet ve lavabo bulunması gerekir. Öğretmenler için de aynı durum söz konusudur. Kız ve erkekler için ayrı tuvalet ve lavabo olmalıdır. Bedensel engelliler için de kolaylıkla kullanabilecekleri şekilde düzenlenmiş bir adet tuvalet ve lavabo olmalıdır. Etüt merkezinin tüm bölümleri yönetmelikteki ölçülere uymalıdır.