Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezaları
Trafik sigortası yaptırmaktan kaçınanlar olsa da bu sigortadan kaçış yolu yok. Her ne kadar bu riski göze alarak trafik sigortası gecikmelerini hiçe sayan sürücüler olsa da, araç sigortası gecikmelerinin tespit edilmesi halinde kişiler, sigortasını yaptırmak zorunda kalacaktır, aksi halde sigortasız araç trafikten men edilecektir. Bu durumda yine sigorta yaptırmaktan kaçan sürücü, er geç trafik sigortası sorgulaması yapmak ve sigortalanmak zorunda kalacak.
2016’da trafik sigortası yaptırmamanın cezası ne kadar oldu? Zamlı fiyatları öğrenmek için “2016 trafik sigortası gecikme cezası ne kadar oldu?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Üstelik artık online işlemler ile; denetimlerde trafik sigortasını geciktirmiş kişileri tespit etmek, ceza kesmek çok daha kolay. Trafik sigortasının online sisteme geçilmesi ile işlemler rahatlıkla takip edilebilmekte, takip neticesinde ise trafik sigortası sahibinin ne zaman, nere de, saat kaçta sigorta sahibi olduğu görülebilmektedir.
Trafik sigortası geciktirmelerinin her durumda; trafikten men edilme, aracınızın çekilmesi ya da maddi yaptırımları gibi cezası var ancak cezai yaptırımlar değişebiliyor. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; trafik sigortasız geçirdiğiniz her gün ceza oranı ile orantılı. Ne kadar geciktirirseniz o kadar ceza oranınız artar.
Trafik sigortası yaptırmadığınız gerekenin ertesi günü yaptırmanız halinde %5 oranında bir ceza ödemeniz gerekir. Bu nokta da bir önemli nokta var; trafik sigortası yenileme tarihi hafta sonuna denk geliyor ise poliçe yenilemenizi ilk iş gününde yaptırmanız şartıyla gecikme cezası uygulanmamaktadır.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası ile Karşılaşma Durumları
Trafik sigortası gecikme cezasıyla 2 şekilde karşılaşabilir, iki farklı durumda iki farklı yaptırımla karşılaşırsınız.
1. Sigorta yaptırırken karşılaşabilir, gecikmez cezası ile karşı karşıya kalırsınız.
2. Trafik çevirmesi esnasında karşılaşabilirsiniz ancak bu durumdaki cezai yaptırım bütçenizi daha fazla sarsacaktır.
Trafik sigortası poliçenizin zamanında yenilenmesi halinde hasar alması halinde bir kademe, iki hasar alması halinde ise iki kademe aşağı iner. Trafik sigortanızı geciktirmeniz, yenilememeniz halinde ise hem kademe düşer hem de geciktirdiğiniz her otuz gün içerisinde % 5 oranında gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı %50 ile sınırlanmıştır.
Görüldüğü üzere devlet tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası yaptırılmaması bir yana geciktirilmesi hali de oranları farklılıklar içerse de cezalar içeriyor. Oysa hiçbir cezai yaptırımla karşı karşıya kalmadan trafik sigortası yaptırmak da mümkün.