Yayın Balığı Yetiştiriciliği
Ülkemizdeki göl ve akarsularda bulunan bir türdür. Yanlış avlanma ve yetersiz çevre koşulları sebebiyle göl ve akarsularımızın çoğunda genelde nesli tükenmiş ya da azaldığı görülmüştür. Ülkemizde rağbet gören bu türün çoğaltılması için yapay şartlarda üretim gerekir. Genellikle tatlı suda yaşayan bir tür olmalarına rağmen Karadeniz’in acı sularına geçtikleri de olmuştur.
Yumurtlatma Teknikleri
Sazanla yetiştirebildiği ve balıklandırma işlemlerinde kullanıldığı için araştırmacı ve yetiştiriciler tarafından özellikle incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda önemli sonuçlar alınmıştır. Yumurtlatma yöntemleri işletmenin amaç ve şartlarına göre değişebilir.
Doğal Yolla Üreme
Bu kolay ve hesaplı yöntemin esas kuralı, yetiştirme havuzlarında doğal koşulların benzer özelliklerinin sağlanması gerekir. Uygun koşullar en doğru şekilde sağlandığı sürece verim en yüksek oranda gerçekleşecektir. Anaçların doğru beslenme düzeyi öncelikli konulardandır. Üretici stoklamayı isterse sazanla birlikte yapabilir ya da yeterli oranda yemlik balık stoku yaparak yem ihtiyacını karşılar.

Damızlıklarda Cinsiyet Tayini
Kışı atlatan anaçlar ilkbahar geldiği zaman cinsiyet farklarına göre seçilip ayrılırlar. Yayınların cinsiyetleri yalnızca çoğalma döneminde anlaşıldığı için cinsiyetlerine göre ayırma işlemi oldukça zordur. Cinsiyetlerin ayrılma işlemi kıştan sonra yapılması gerekli ve mühimdir. Yabanıl yumurtlamaya eğilimli olan yayın balıkları yumurtlama dönmelerinde kavga etmeleri yüksek oranda yumurta kaybına sebep olacaktır. Balıklar ayrıldıktan sonra yumurtlama dönemine kadar kışlatma havuzlarında korunurlar. Doğru yemleme bu dönemde çok önemlidir. Bu dönemden sonra sazanlarla stoklanmış anaç yayınlar olgunlaştıktan sonra yumurtlamaya başlar.