Hindi Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi
Hindi Yetiştiriciliği; Hindiler yetiştirmek eğlencelidir ve buna ek olarak karlıdır. Bazı insanlar erkek hindileri evcil hayvan olarak beslemekten hoşlansa da genellikle eti için yetiştirilir. Çiftliğinize hindi yetiştiriciliğine başlamadan önce aşağıdaki adımları okumanızı tavsiye ediyoruz.
Hindi yetiştirmeli misiniz?
Kendinize sormanız gereken ilk soru bu olmalıdır. Hindiler çiftliğiniz için doğru seçim mi? Yumurtaları veya eti için tavuklar yetiştiriyorsanız hindi de yetiştirebilirsiniz çünkü bakımları birbirine benzer ancak hindilere biraz daha fazla özen göstermeniz gerekir. Çünkü hindiler tavuklara göre daha hassastırlar. Daha kolay hastalanıp ölebilirler.
Irk seçimi
Geniz göğüslü beyaz hindiler oldukça tercih tercih edilen modern bir ırktır. Bu ırk küçük çiftliklerdeki otlaklarda yetiştirilir ve süpermarketlerden aldıklarınızdan daha lezzetlidir. Bronz ve Beyaz Hollandalar da et üretimi için tercih edilebilecek popüler ırklardandır. Göz alıcı ve orta büyüklükte olan Hibrit hindilerden olan Bourbon Reds ve Narragansetts haşere mücadelesinde ve yem aramada oldukça başarılıdır. Royal Palm hindiler küçük ölçekli çiftliklerde yetişebilen güzel ve farklı kuşlardandır.
Hindi civcivlerini büyütmek
Hindi civcivi denilen yavruları ilkbaharda yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Tavuklarınkine benzeyen kuluçka makinelerinden kurun. Kuluçka makinelerini kendiniz de yapabilirsiniz. Tavuk civcivleri yetiştirir gibi başlayın. İlk hafta kuluçka makinesinin bulunduğu alanın sıcaklığı 30 ve 40 derece arasında olmalıdır. Daha sonra ısıtıcıları yükselterek sıcaklığı yavaş yavaş düşürün. Sıcaklığı her hafta beş derece düşürün. Tavuklar için kuluçka makinesi satan yerlerden bu kuluçka makinelerini de temin edebilirsiniz.

Çitlerin ve barınakların yapılması
Çiftçilerin birçoğu hindilerin dışarıda gezinmesine izin verir. Tabi ki kümeslerin etrafının çitlerle çevrili olması şartıyla. Hindiler için en uygun otlak kısa çimlerdir. Özellikle kızıl yonca ve çayır otu hindiler için en uygun çimlerdir. Çitlerinizin tilkilere, rakunlara ve çakallara karşı korunaklı olduğundan emin olun. Örgü tel doğru bir seçimdir.
Portatif tüneğin yerini haftalık olarak değiştirerek otlağın temiz kalmasını sağlayın. Yemliklerin ve sulukların da yerini değiştirerek gübre çoğalmasını engelleyebilirsiniz.
Hindilerin yemlenmesi ve sulanması
Bir düzine hindi için günde en az yedi litre su kullanmanız gerekir. Dışarıdaki su borusuna bağlayabileceğiniz otomatik bir suluk alabilirsiniz. Hindi çiftçilerinin birçoğunda üzerinde küçük bir çatısı olan tahta yemlikler kullanır. Yaklaşık 45 kilogramlık yem 12 hindi için uygun bir ölçüdür. Zaman geçtikçe ve hindiler olgunlaştıkça hepsi günde yaklaşık 450 gram yem tüketecektir.
Hindilerle ilgili hastalıkları ve problemleri engellemek
Hindi yetiştirmeye başlamadan önce hastalıklardan nasıl korunacaklarını öğrenmelisiniz. Temiz bir otlak, hareketli tünekler, temiz su ve yemler hindileri korumanın en kolay yollarındandır. Ancak yine de hindilere nasıl bakmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Hindiler için yeterli tüneme ve otlama alanı sağlamalısınız. Hindileri tavuklardan ayırın. Hindi evinizin havalandırma sisteminin iyi olduğundan emin olun. Ve yırtıcı hayvanlara karşı hindilerinizi koruyun.
Hindileri çiftlikte işleme
Hindileri eti için besliyorsanız zamanı geldiğinde kesmeniz ve işlemeniz gerekecektir. Kesim süreci tavuklarınkine benzer. Büyük bir öldürme konisine ihtiyacınız olacak. Haşlama tenceresinin büyük hindiler içinde uygun olduğundan emin olun.
Kendi hindilerinizi çiftleştirmek istiyorsanız her 10 dişinin arasına bir erkek hindi koyun. İlkbaharda hindi sürünüz genişleyecektir. Fazladan yavrunuz olursa bir erkek ve iki dişi hindiyi üçlü olarak diğer çiftçilere satabilirsiniz.